To genialne ciasto przygotowuje się z dwóch rodzajów ciast, bardzo lubię to ciasto.
Ciasto kruche
czubata szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
7,5 dag masła
1 jajko
Wszystko zagnieść i do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto ucierane.
Ciasto ucierane
1/2 szklanki cukru pudru
12,5 dag masła (czyli reszta z kostki 20 dag, którą napoczęliśmy do ciasta kruchego)
2 niepełne szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilię. Dobrze utrzeć
Ciasto kruche rozwałkować na stolnicy i wyłożyć formę do tarty (moja jest silikonowa).
Obciąć wystające brzegi.
Na ciasto kruche wyłożyć ciasto ucierane.
Dodatkowo
2 jabłka
wiśnie mrożone, albo z kompotu
cynamon
konfitura wiśniowa lub truskawkowa
Obrać jabłka lub przygotować jakieś inne owoce, ja otworzyłam słoiczek zapasów z ubiegłego lata - wiśnie w syropie.
Pokroić jabłka w kostkę i poukładać dociskając do ciasta.
Posypać cynamonem i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po wyciągnięciu z piekarnika posmarować konfiturą wiśniową lub truskawkową. Jeśli jest za gęsta rozpuścić ją w garnku na małym ogniu (bardzo krótko).
Polecam to ciasto szczególnie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz