Dzisiaj polecam Wam zdrowe niedzielne ciasto, można jeść bez wyrzutów sumienia. W końcu potrzebujemy orzechów i owoców w codziennej diecie, a dzieci potrzebują zdrowych słodyczy.
Ciasto
6 jajek
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
4 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 jabłka
5 dag żurawiny
10 dag orzechów (różnych)
1. Jajka, cukier, mleko olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon zmiksować razem.
2. Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Wszystko wrzucić do ciasta i wymieszać.
3. Wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec około 45-50 minut.
Polewy nie musimy wykorzystywać, ale ciasto jest z polewą jeszcze lepsze.
Polewa
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki likieru tofii
10 dag żurawiny
Likier dodajemy do cukru pudru, mieszając. Likiery są różne, im gęstszy, tym mniej dodamy do cukru. Polewamy zimne ciasto i posypujemy żurawiną.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz