Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Ciasto jabłkowe z żurawiną i orzechami




Dzisiaj polecam Wam zdrowe niedzielne ciasto, można jeść bez wyrzutów sumienia. W końcu potrzebujemy orzechów i owoców w codziennej diecie, a dzieci potrzebują zdrowych słodyczy.

Ciasto

6 jajek
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
4 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 jabłka 
5 dag żurawiny
10 dag orzechów (różnych)

1. Jajka, cukier, mleko olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon zmiksować razem.
2. Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Wszystko wrzucić do ciasta i wymieszać.


3. Wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec około 45-50 minut.


Polewy nie musimy wykorzystywać, ale ciasto jest z polewą jeszcze lepsze.

Polewa

1 szklanka cukru pudru 
1/4 szklanki likieru tofii
10 dag żurawiny

Likier dodajemy do cukru pudru, mieszając. Likiery są różne, im gęstszy, tym mniej dodamy do cukru. Polewamy zimne ciasto i posypujemy żurawiną.
Polecam!