Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Tort urodzinowy dla dziecka

Biszkopt jasny

6 jaj 
6 czubatych łyżek mąki 
6 łyżek cukru

Białka ubić z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka i na końcu przesiać mąkę, delikatnie mieszając. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, około 20-30 minut.

Biszkopt ciemny

3 jaja
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
5 dag masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao


Jajka ubić w całości z cukrem, dodać resztę składników i dokładnie połączyć. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut. Wyciągnąć i ostudzić.

Krem

1 szklanka mleka 
5 jajek
1/2 szklanka cukru
naturalna wanilia
ewentualnie mocny napar kawy(1/3 szklanki wody, 2 łyżki kawy)
1 kostka masła
25 dag serka mascarpone

Mleko zagotować z cukrem i roztrzepanymi jajkami, a gdy masa zacznie gęstnieć zestawić z płyty grzewczej. Ewentualnie dodać napar kawowy lub wanilię. Ostudzić masę. Masło utrzeć do białości i powoli dodawać masę jajeczną. Dodać serek i zmiksować.

 Poncz

3/4 szklanki wody
1/2 cytryny
kieliszek nalewki wiśniowej (ewentualnie likier kawowy)

Dodatkowo

Dżem owocowy
posypki cukrowe

Biszkopt jasny przeciąć na pół. Kolejno nasączać ponczem, smarować dżemem i kremem. Zaczynamy od jasnego biszkoptu, ciemny biszkopt i jasny biszkopt. Około 5 łyżek kremu zostawiamy na dekorację. Tort musi trafić do lodówki na około 2-3 godziny.