Biszkopt jasny
6 jaj
6 czubatych łyżek mąki
6 łyżek cukru
Białka ubić z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka i na końcu przesiać mąkę, delikatnie mieszając. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, około 20-30 minut.
Biszkopt ciemny
3 jaja
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
5 dag masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem
1 szklanka mleka
5 jajek
1/2 szklanka cukru
naturalna wanilia
ewentualnie mocny napar kawy(1/3 szklanki wody, 2 łyżki kawy)
1 kostka masła
25 dag serka mascarpone
25 dag serka mascarpone
Mleko zagotować z cukrem i roztrzepanymi jajkami, a gdy masa zacznie gęstnieć zestawić z płyty grzewczej. Ewentualnie dodać napar kawowy lub wanilię. Ostudzić masę. Masło utrzeć do białości i powoli dodawać masę jajeczną. Dodać serek i zmiksować.
Poncz
3/4 szklanki wody
1/2 cytryny
kieliszek nalewki wiśniowej (ewentualnie likier kawowy)
Dodatkowo
Dżem owocowy
posypki cukrowe
Biszkopt jasny przeciąć na pół. Kolejno nasączać ponczem, smarować dżemem i kremem. Zaczynamy od jasnego biszkoptu, ciemny biszkopt i jasny biszkopt. Około 5 łyżek kremu zostawiamy na dekorację. Tort musi trafić do lodówki na około 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz