Ciasto jest świeżutkie i kroi się dość trudno, zdjęcie w efekcie nie jest doskonałe. Jeśli ciasto dotrwa do jutra, zrobię ładniejsze.
10 jajek
2 galaretki
2 opakowania galaretki zielonej
1 i 2/3 szkl. cukru + 2 łyżki + 2 łyżeczki
1 szkl. mąki ziemniaczanej + 1 łyżka
proszek do pieczenia
1 szkl. oleju
3 łyżeczki octu
2 szkl. mleka
1 margaryna 25 dag
1/3 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
1 torebka herbaty czarnej cytrynowej
mały kieliszek alkoholu
polewa czekoladowa
2 opakowania delicji (2 x 145 g)
3 łyżki kakao
3 łyżki kakao
Ciasto białe
7 białek
1 i 1/3 szkl. cukru
1 szkl. maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1/2 szkl. oleju
3 łyżeczki octu
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodać resztę produktów zaczynając od oleju i octu.
Wykonać ciemne ciasto kakaowe.
Ciasto kakaowe
7 żółtek
2 jajka
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1.3 szkl. mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia'
3 łyżki kakao
3 łyżki kakao
Jajka i żółtka ubić mikserem dodać resztę produktów.
Wylewać na blachę na przemian jasne i ciemne ciasto.
Upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, w czasie 45 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić poziomo na dwie części.
Krem
2 szkl. mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 szklankę mleka zagotować, w drugiej rozmieszać mąki i cukier, Zrobić krem budyniowy i ostudzić.ostudzić. Zmiksować margarynę i dodawać po łyżce kremu budyniowego, wciąż miksując.
Poncz
Zaparzyć herbatę i osłodzić 2 łyżeczkami cukru, ostudzić. Dodać alkohol. Nasaczyć dolną część ciasta.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić i poczekać, aż będą bardzo gęste, ale jeszcze płynne. Galaretkami zalać poukładane na kremie delicje.
Dodatkowo
Sposób składania:
Dolna część ciasta - poncz - połowa kremu - delicje - galaretka - krem - ciasto część górna - polewa czekoladowa
Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny i to chyba najtrudniejsze w tym cieście!
Wyśmienite ciasto! Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz