1 kg wołowiny zrazówki
2-3 łyżki oleju
3 łyżki musztardy
3 ogórki kiszone
3 grubsze plastry boczku wędzonego
mąka do obtoczenia zrazów
Do sosu:
pietruszka
marchew
kawałek selera
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
1. Mięso pokroić w poprzek włókien i rozklepać tłuczkiem.
2. Pokroić boczek i ogórki w słupki.
3. Posmarować musztardą wymieszaną z olejem, układać po słupku ogórka i boczku. Zawijać w roladki. Nie solić mięsa!
4. Warzywa do sosu pokroić i wrzucić do rondla, podlać wodą, dodać przyprawy i poddusić.
5. Roladki wołowe zawinąć nicią i obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Dołożyć do rondla z warzywami dusić około 30-50 minut.
6. Kiedy mięso będzie miękkie, wyciągnąć je z rondla, a warzywa zmiksować. Sos doprawić pieprzem i solą.
7. Włożyć zawijańce do sosu i podawać z kaszą lub ziemniakami. Genialne danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz