1 serek waniliowy
2 szklanki mąki
1 masło 200 g
15 połówek jabłek (jedną połówkę należy zjeść na zdrowie)
cynamon
4 łyżki śmietany
2 łyżki cukru pudru
1. Serek, mąkę i masło zagnieść szybko. Masło musi być zimne, więc najlepiej je zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować. Jedną część ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Jabłka obrać, podzielić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Poukładać na cieście i posypać cynamonem.
4. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni Celsjusza około 25 minut. Następnie otworzyć piekarnik i polać ciasto śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Dopiec około 15 minut, aż będzie apetycznie złote.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz