Szukaj na tym blogu

Bułeczki cynamonowe

Przepis wrzucam na prośbę mojej koleżanki Eli! Pozdrawiam!



Bułeczki cynamonowe

75 dag mąki 
4 łyżki cukru (czubate)
2,5 dag drożdży
1/2 kostki masła
0,4 l mleka
2 jajka
szczypta soli

posypka: 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru i pól kostki masła lub marmolada

1. Masło rozpuścić w ciepłym mleku, dolać do drożdży i cukru, dokładnie rozmieszać. Poczekać 15 minut.
2. Do rozczynu wsypać mąkę, jajka, sól i zarobić ciasto drożdżowe. Dokładnie wyrobić!


3. Odłożyć pod ściereczkę i czekać około 30 minut, aż wyrośnie. Latem wyrasta znacznie szybciej niż zimą.
4. Rozwałkować ciasto na prostokąt i posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cynamonem i cukrem lub tylko marmoladą.



5. Zwinąć rulon i pokroić w 2 cm paski, które od razu należy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem. Nie czekając, aż wyrosną włożyć do piekarnika. 



6. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 15 minut.



Polecam !
Świetnie smakują z konfiturą z porzeczek, marcepana i czekolady!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz