2 szklanki mąki
1 jajko
1 kostka masła 200 g
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki herbatki instant cytrynowej lub innego smaku
Polewa:
200 g czekolady gorzkiej
mleko do rozpuszczenia czekolady 2-5 łyżek
posypka cukrowa kolorowa
2. Po wyciągnięciu z lodówki podzielić na dwie części i rozwałkować na stolnicy, raczej cieniutko. Wycinać nożem prostokąty, wielkości dowolnej.
3. Zaginać rożki i układać na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
4. Na blasze, za pomocą słomki do napojów, wycinać kółeczka.
5. Upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, około 10-15 minut.
6. Po upieczeniu pozostawić na blasze do przestygnięcia.
7. Rozpuścić w mleku czekoladę (NIE WOLNO CZEKOLADY ZAGOTOWAĆ!). Maczać wystudzone ciasteczka w czekoladzie i posypywać posypką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Gotowe!
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz