Szukaj na tym blogu

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą bardzo proste w wykonaniu.


1/2 kg mąki
5 dag drożdży
3 jajka
15 dag masła
cukier waniliowy mały
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
marmolada


1. Mąkę wsypać do miski, dodać ciepłe masło, jajka, sól, cukry i drożdże, a na koniec śmietanę. Dokładnie wyrobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę, ciasto musi być zapakowane , aby nie wyschło.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie kule i każdą rozwałkować na koło.


3. Koło z ciasta podzielić na 8 trójkątów i na każdym u podstawy położyć łyżeczkę marmolady. Zawijać od podstawy z marmoladą do wierzchołka. Zawinięte i ułożone na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.




4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, około 15-20 minut. Z tej proporcji składników poiwnno wyjść 16 całkiem dużych rogalików.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz