Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Ciasto z gruszkami



1/2 szkl. cukru
3 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju
2 łyżki likieru migdałowego
3 łyżki jogurtu
szczypta soli
5-7 gruszek
konfitura owocowa

1. Gruszki obrać i wydrążyć pestki, pozostawiając ogonek.



2. Nadziać gruszki konfiturą (musi być gęsta). Można też nie nadziewać!



3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać gruszki. Średnica blachy powinna wynosić 24 cm, ciasto będzie wtedy wyższe niż to moje. Mnie zależało, aby było więcej gruszek niż ciasta (kcal!). 

4. Jajka zmiksować z cukrem i dodać resztę składników.

5. Zalać gruszki ciastem i upiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40-50 minut.


Polecam!