Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Oddzielić białka do żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli i cukier. Do ubitych białek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Upiec w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. W termoobiegu w 160 stopniach Celsjusza.
Ostudzić i przekroić poziomo na dwie części .
Truskawkowa galaretka
750 ml frużeliny z truskawek lub mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
Frużelinę zagotować i wsypać galaretki, ciągle mieszając. Nie gotować po wsypaniu galaretek. Odstawić do zgęstnienia.
Frużelinę robię w maju i czerwcu z truskawek, mąki ziemniaczanej i cukru. Zawsze się udaje i później, jak znalazł do serniczka.
Ser
1/2 kg białego sera
1 jajko
12/5 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 budyń
1/2 szklanki mleka
Masło roztopić w garnku, dodać ser, jajko, cukier i zagotować. Pod koniec gotowania można użyć blendera, aby nie zostały żadne grudki. Do mleka dodajemy budyń i wlewamy do zagotowanego sera i mieszamy, aby powstała gęsta masa. Wylewamy ją, ciepłą na spód z biszkoptu i nakrywamy drugą częścią biszkoptu.
Na górę wylewamy dobrze zgęstniałą frużelinę. Ciasto musi postać dobrych kilka godzin w lodówce, aby się nie rozlewało.
Mojej rodzinie smakuje, polecam i Wam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz