Ciasto
1/2 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
25 dag masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki kakao
słoik powideł śliwkowych
wiśnie w syropie 32 sztuki
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać resztę produktów i zagnieść ciasto.
Podzielić całe ciasto na dwie jednakowe kule i do jednej z nich dodać kakao.
Jasne ciasto rozwałkować na blaszkę 25 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować powidłami, a ciemne podzielić na 32 kuleczki i do każdej włożyć wisienkę - zalepić i poukładać na cieście posmarowanym powidłami.
Upiec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krem
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
25 dag masła
1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej rozmieszać mąki i cukier. Ugotować, tak jak budyń.
Ostudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać po trochu budyń. Posmarować upieczone wcześniej i ostudzone ciasto z wisienkami.
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno wraz z cukrem. Dodać żółtka i delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Ostudzić i położyć na cieście z kremem.
Całość polać czekoladową polewą do ciast i włożyć do lodówki na kilka godzin. Polecam to ciasto ponieważ jest smaczne i efektowne. Bardzo lubię ciasta, które wymagają trochę pracy. Mam nadzieję, że poczęstuję nim dzisiaj jakichś gości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz