Biszkopt ciemny
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając odrobinę soli i cukier.
Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na końcu przesiać do ciasta mąkę, kakao i proszek do pieczenia delikatnie mieszając. Wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Biszkopt jasny
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonać tak, jak ciemny biszkopt.
Nakładamy wystudzone biszkopty jeden na drugim i wycinamy kółka przez dwie warstwy.
Następnie przekładamy obręcze kolorami na przemian.
Ser
60 dag białego sera
12,5 dag margaryny Kasi
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
budyń waniliowy
W garnku rozpuszczamy margarynę i wrzucamy biały ser, cukier i jajko. Mieszamy gotując w taki sposób, aby ser nie bulgotał. Kiedy już zrobi się w miarę jednolity, miksujemy go blenderem, aby nie było grudek. Można też wcześniej przepuścić ser przez maszynkę przynajmniej dwa razy.
Mieszamy budyń w mleku i wlewamy do masy, gotujemy wszystko jeszcze 5 minut.
Układamy kolorowy spód, wylewamy połowę ciepłej masy, przykrywamy drugim kolorowym spodem i wylewamy drugą połowę sera. Układamy wiśnie z kompotu lub syropu. Na koniec wylewamy na ciasto tężejącą galaretkę cytrynową lub inną.
Śliczne i dobre ciasto!
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz