Szukaj na tym blogu

Ciastka marchewkowo-owsiane z marmoladą z pigwy


2 szklanki mąki 
8 łyżek płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
250 g masła
2 marchewki (duże)

Proporcja na około 90 pojedynczych ciastek i 45 markiz.

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. 
Do startej marchewki dodać wszystkie inne produkty. Wyrobić szybko gładkie ciasto.


Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkować na stolnicy i wykrawać okrągłe ciasteczka.


Upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.
Ciastka smarować marmoladą i przykrywać drugim ciastkiem. 


Ciastka świetnie sprawdzają się na drugie śniadanie do szkoły. Marchew i owies załatwiają sprawę małego głodu, oczywiście zgodnie z piramidą żywieniową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz