Ciasto makowe
3 jajka
1/2 szklanki cukru
`.1 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki octu
2 łyżki maku
Jajka ubić z cukrem i dodać resztę produktów, pamiętając o przesianiu mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Ciasto kakaowe
3 jajka
1/2 szklanki cukru
`.1 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki octu
2 łyżki kakao
Jajka ubić z cukrem i dodać resztę produktów, pamiętając o przesianiu mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Poncz
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
1 kieliszek wódki
1 łyżeczka olejku rumowego
Blaty makowy i kakaowy podczas składania ciasta należy nasączyć ponczem.
I krem
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy
1 galaretka cytrynowa
1 kostka masła
Szklankę mleka zagotować z budyniem. Pod koniec gotowania dodać galaretkę i rozmieszać. Po ostudzeniu dodać do zmiksowanego wcześniej masła. Połączyć za pomocą miksera.
II krem
1 kostka masła
3 żółtka + 1 białko
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na noc.
Masło podgrzać, dodać kakao i cukier, żółtka i białko. Pod koniec gotowania dodać orzechy i rodzynki.
Sposób składania ciasta:
- ciasto makowe + poncz
- krem I
- ciasto kakaowe + poncz
- krem II
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz