Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Piernik czeski




Ciasto

2 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
dodatkowo: powidła śliwkowe
polewa czekoladowa

Wszystkie składniki zarobić i podzielić na trzy jednakowe kule.
Każdą kulę rozwałkować i upiec oddzielnie przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Masa grysikowa

1/2 l mleka
3 łyżki grysiku (kaszy manny)
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła

Zagotować 1 szklankę mleka, w drugiej szklance rozrobić kaszę mannę i cukier. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka i ugotować tak, jak budyń.
Kiedy ostygnie, dodać budyń do utartego masła i połączyć mikserem.



Placki przekładać powidłami i grysikiem, a na wierzchu polewa czekoladowa.