1/2 kg płatów śledziowych
1 pietruszka
1 seler
1 por
2 marchewki
3 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz, odrobina cukru
olej do smażenia
mąka do panierowania
Pietruszkę, seler, por, cebulę i marchew kroimy w słupki i pół talarki.
Warzywa podsmażamy na 1/3 szklanki oleju i po 10 minutach dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości warzyw.
Na koniec dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę ostrej papryki i zagotowujemy.
Filety śledziowe kroimy na pół doprawiamy pieprzem i solą, maczamy w mące i smażymy na oleju.
Układamy warstwami warzywa - śledzie - warzywa - śledzie.
Potrawa powinna postać całą noc, a na pewno kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz