Szukaj na tym blogu

Śledzie po kaszubsku



1/2 kg płatów śledziowych
1 pietruszka
1 seler
1 por
2 marchewki
3 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz, odrobina cukru 
olej do smażenia
mąka do panierowania


Pietruszkę, seler, por, cebulę i marchew kroimy w słupki i pół talarki. 


Warzywa podsmażamy na 1/3 szklanki oleju i po 10 minutach dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości warzyw.


Na koniec dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę ostrej papryki i zagotowujemy.


Filety śledziowe kroimy na pół doprawiamy pieprzem i solą, maczamy w mące i smażymy na oleju.


Układamy warstwami warzywa - śledzie - warzywa - śledzie.


Potrawa powinna postać całą noc, a na pewno kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz