Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Drożdżowe świnki z marmoladą owocową

18 sztuk

1/2 kg mąki
5 dag drożdży
3 pełne łyżki cukru
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła + 2 łyżki masła do posmarowania
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
20 dag marmolady


1/4 kostki masła rozpuścić w szklance mleka i ostudzić do temperatury około 40 st. C, dodać cukier, sół i drożdże, dobrze wymieszać. Dosypać mąkę, wbić jajko i wyrobić. Odstawić ciasto uformowane w kulę, posypane mąką i przykryte ściereczką.


Kiedy napęcznieje rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać 36 kółek o średnicy około 7-8 cm.
Dodatkowo 18 kółek o średnicy około 4 cm.


Blachę wyłożyć papierem i rozłożyć 18 kółek. Na kółkach pośrodku umieścić za pomocą dwóch łyżeczek marmoladę i posmarować białkiem jajka brzegi następnie pokryć kółka z marmoladą pozostałymi 18 kółkami, dociskając brzegi.


Pośrodku ciastek poukładać mniejsze kółka, w których wcześniej należy wyciąć rurką do napojów, 2 dziurki, to będzie nos. Uszy wycinamy o średnicy około 2 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem lub żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C, przez około 20 minut.