Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Super ciasto truskawkowe z maślanką




30 dag masła
2 jajka + białko
żółtko do kruszonki
1/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 kg truskawek
szczypta soli
1 łyżka kakao

Masło, jajka, olej, cukier zmiksować w misce. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie połączyć i rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć ciasto z kakao.


Na kakaowe ciasto rozłożyć jasne ciasto, a na nim poukładać połówki truskawek.


KRUSZONKA

2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru waniliowego naturalnego
2 czubate łyżki mąki
1 żółtko pozostałe z ciasta

Wszystko razem wyrabiamy palcami, aby powstały grudki. Posypujemy truskawki.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 45 minut. Jeśli wyciągniemy za wcześnie, to opadnie (wiem to z doświadczenia).