2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 kg truskawek
olejek pomarańczowy
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać łyżką i wylać na blachę. Obrać truskawki i pokroić na połówki, następnie rozłożyć na cieście. Posypać kruszonką.
KRUSZONKA
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki mąki
Rozrobić wszystko w palcach i posypać ciasto z truskawkami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Ja przez 30 minut piekę, podgrzewając od dołu, a na koniec włączam termoobieg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz