Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Placek z truskawkami


2 szklanki mąki pszennej
1/4 margaryna
kilka łyżek śmietany lub maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki pokrojonych truskawek


Margarynę z mąką i proszkiem posiekać, dodać żółtka jajek, śmietanę i 3/4 szklanki cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim blachę. Piec ciasto do zrumienienia, czyli do osiągnięcia koloru złotego, około 15-20 minut.




W czasie kiedy będzie piekło się ciasto ubijamy białka z jajkami, aż będą sztywne i dodajemy 2 szklanki pokrojonych truskawek. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy jeszcze z termoobiegiem około 15 minut, aż beza się zapiecze.
Ja swoje ciasto pozostawiłam w wyłączonym piekarniku, żeby beza się wysuszyła.
To ciasto ma kilka zalet: jest szybkie w wykonaniu, tanie w cenie produktów i łatwe, czyli akurat na piątkowe popołudnie i niezapowiedzianych gości .