Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Kakaowy placek z kremem jogurtowym i truskawkami


Biszkopt

6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
1-2 łyżki oleju

Białka ubić z cukrem na sztywno. Rozmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem, tak aby masa była puszysta, a następnie dodać do ubitych białek i zmiksować. Delikatnie dodać mąkę i 2 czubate łyżki kakao. Na końcu dodać olej i delikatnie wymieszać. Nie czekając wstawiamy ciasto, wylane na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura piekarnika - 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy około 25 minut.



Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.


Masa

2 duże jogurty greckie (800 ml)
1 serek ricotta 25 dag
10 dag cukru (1/2 szklanki)
3 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i ostudzić. Zmiksować jogurty i serek razem z cukrem. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Rozłożyć połowę kremu na jednej części ciasta, położyć drugą część biszkoptu i wyłożyć drugą połowę kremu.

Truskawki

1/2 kg truskawek 
2 galaretki truskawkowe

Truskawki pokroić na kawałki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć, rozkładamy truskawki na masie jogurtowej i zalewamy gęstą galaretką.
Wkładamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny.