Szukaj na tym blogu

Śledzie po myśliwsku

 5 filetów śledziowych 
1 cebula
3 ogórki korniszony
1 małe jabłko
1/2 szklanki oleju
1 kieliszek octu
szczypta soli
szczypta curry
szczypta papryki słodkiej
łyżeczka przyprawy myśliwskiej
1/2 łyżeczki maggi
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu
Śledzie moczyć w wodzie przez 2-3 godzin. Następnie odsączy i okroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i sparzyć. Ogórek i jabłko (jabłko obrać) drobno posiekać. Przygotować zaprawę z oleju, mieszając wszystkie składniki. Czosnek do zaprawy przecisnąć przez praskę. Przekładać kolejno śledzie, cebulę, ogórki i jabłko, polewać dwiema-trzema łyżeczkami zaprawy olejowej i tak do końca. Na końcu wylać resztę zaprawy do słoika i odstawić na noc.
Śledzie po myśliwsku robi pół Bełchatowa, są przepyszne. Polecam! Moje śledziki już są gotowe do jedzenia... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz