Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Snickers orzechowy



Ciasto 

3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu

Sodę rozmieszać ze śmietaną i dodać resztę składników. Wszystko zagnieść  i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, drugą podobnie ale na wierzch wylać polewę orzechową. Upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Studzimy.

Polewa orzechowa

10-20 dag orzechów grubo krojonych
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Wszystko razem smażymy. Gorącą  polewamy surowe ciasto.

Masa

1 kostka masła
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka

Ugotować budyń z cukrem na mleku, według przepisu na opakowaniu, jedynie z mniejszą ilością mleka. Ostudzić. Masło utrzeć do białości i powoli dodawać masę budyniową.

Składanie ciasta: ciasto bez polewy - masa budyniowa - ciasto z polewą.

Ciasto powinno poleżakować przynajmniej jeden dzień. Jest bardzo dobre i trudno się mu oprzeć..., niestety:)))