Ciasto
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
Sodę rozmieszać ze śmietaną i dodać resztę składników. Wszystko zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, drugą podobnie ale na wierzch wylać polewę orzechową. Upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Studzimy.
Polewa orzechowa
10-20 dag orzechów grubo krojonych
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
Wszystko razem smażymy. Gorącą polewamy surowe ciasto.
Masa
1 kostka masła
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Ugotować budyń z cukrem na mleku, według przepisu na opakowaniu, jedynie z mniejszą ilością mleka. Ostudzić. Masło utrzeć do białości i powoli dodawać masę budyniową.
Składanie ciasta: ciasto bez polewy - masa budyniowa - ciasto z polewą.
Ciasto powinno poleżakować przynajmniej jeden dzień. Jest bardzo dobre i trudno się mu oprzeć..., niestety:)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz