Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Pierniczki miękkie od zaraz

20 dag miodu
3 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 pełne szklanki mąki
1 jajko
słoiczek marmolady

Miód z przyprawami i kakao zagotować, zdjąć z płyty i dodać masło. Dokładnie połączyć. Sodę rozpuścić w śmietanie, jajko utrzeć z cukrem. Wszystko razem wyrobić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Rozwałkować na stolnicy i wykrawać koła, nakładać marmoladę i nakrywać kołem z ciasta. Wycinać serduszka. Układać na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 8 -10 minut. Kiedy ostygną polukrować i ozdobić.
Te moje pierniczki mają nadzienie z marmolady porzeczkowo-marcepanowo-czekoladowej i polukrowane są pomadą rumową. Tymczasem je schowałam, może przetrwają do Świąt. :)))