Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Tort jagodowo - śmietankowy

Rolada

5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Dodać przesiane mąki i delikatnie rozmieszać. Wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i upiec przez około 10-15 minut w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu posmarować dżemem jagodowym i zwinąć w roladę. Odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić na plasterki, którymi wyłożyć dno tortownicy.

Spód ciasta

1  czubata szklanka mąki pszennej
1/2 masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
Zagnieść wszystkie składniki i rozwałkować na okrągłej tortownicy. Upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na rumiano (około 15-20 minut).

Krem

700 ml jogurtu greckiego
2/3 szklanki śmietany 18%
250-400 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 żółtka
6 łyżeczek żelatyny
30 dag jagód

Śmietany ubić z cukrem i żółtkami, dodać jogurty i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wrzątku i ostudzić mieszając. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. odłożyć na 15 minut do lodówki. Rozdzielamy krem na dwie części i do jednej dodajemy jagody.

Składanie ciasta

Dno tortownicy wykładamy plasterkami rolady jagodowej.
Na roladę wykładamy 1/2 kremu białego.
Na biały krem wykładamy krem jagodowy.
Na kremy kładziemy blat ciasta kruchego.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy i wykładamy na paterę obracając torcik do góry nogami i gotowe.