Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Keks z bakaliami - czyli, jak wykorzystać niepotrzebne białka

 

 6-7 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 szklanek mieszanki keksowej 
3 łyżki żurawiny i 6 moreli suszonych i co tam lubicie
20 dag masła
szczypta soli
1/2 buteleczki aromatu rumowego (kieliszek rumu)
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mąki pszennej
lukier

Bakalie połączyć i przemieszać z mąką ziemniaczaną. Masło rozpuścić i ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem. powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem i masło. Na końcu dodać bakalie i aromat rumowy. Ciasto wyłożyć do keksownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić, polukrować.
Cudowny sposób na białka, które na nic nie są nam potrzebne. Jak tylko rozkroję to wstawię zdjęcia z przekrojonego keksu.