Szukaj na tym blogu

Herbatnikowa chatka - ciasto bez pieczenia

36-42 herbatniki
40 dag serka waniliowego
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 masło roślinne
olejek migdałowy (łyżeczka)
1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia
1 dowolna galaretka
1 łyżka kakao
polewa czekoladowa i posypka cukrowa

Zanim zabierzemy się do pracy, przygotowujemy galaretkę, która musi dobrze stężeć.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać dalej. Dodać serek i olejek migdałowy. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i dodać do kremu. Krem podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao, dokładnie połączyć. Do drugiej dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę. Rozkładamy folię aluminiową na długość naszej chatki.
Układamy herbatniki po 3 w rzędzie i na nich rozprowadzamy krem kakaowy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na tą warstwę wykładamy biały krem z galaretką.
Unosimy brzegi folii aluminiowej i zamykamy nasze herbatnikowe ciasto w kształt chatki. Owinęłam je dodatkowo folią, aby nie zdeformowało się podczas przenoszenia. Teraz do lodówki na noc. Nasze ciasto już rano będzie można polać polewą czekoladową i udekorować. 
Ciasto jest przepyszne! Jeśli jesteście na diecie nie róbcie go! Smak, zapach, konsystencja.... rozpływa się w ustach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz