Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Tort króla Ryszarda

Biszkopt jasny

6 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać żółtka. Przesiać mąkę i delikatnie wmieszać ją w masę.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wylać masę wygładzając wierzch. Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut.
Wystudzić.

Biszkopt ciemny

6 jajek
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać żółtka. Przesiać mąkę wraz z kakao i delikatnie wmieszać ją w masę.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wylać masę wygładzając wierzch. Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut.
Wystudzić.

Masa

1 litr śmietany 30%
4 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru



Śmietanę ubić krótko i dodać cukier i śmietan-fixy. Ubijać aż masa będzie sztywna.


Składanie ciasta



Po wystudzeniu biszkoptów, przekrawamy je na część górną i dolną. Nasączamy ponczem (zaparzona herbata z cytryną i cukrem) każdy blat tortu. Smarujemy konfiturą truskawkową i bitą śmietaną.


W ten sposób przygotowujemy kolejne blaty biszkoptu.
Na samej górze nasączamy nasz blat i smarujemy bitą śmietaną.
Ozdabiamy według własnego pomysłu.
Tort musi poleżeć w lodówce około 2-3 godzin.