Szukaj na tym blogu

Pleśniak z konfiturą z czarnych porzeczek z marcepanem i czekoladą




Ciasto

25 dag masła
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło posiekać z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, budyń i mąkę ziemniaczaną. 


Szybko zarobić i podzielić na dwie kule 1/2 i 2/3 całości. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.


Większe ciasto rozwałkować na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Piana z białek

5 białek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
2 łyżki cytryny

Białka ubić z cukrem pudrem, a na końcu dodać kisiel i delikatnie wymieszać.

Warstwy ciasta - składanie


Na podpieczone ciasto wyłożyć konfiturę porzeczkową (u mnie około 2 szklanek).


Na konfiturę wyłożyć pianę z białek.


Na pianę z białek zetrzeć mniejszą kulkę ciasta.
Dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.


Do ciasta można użyć wszystkich rodzajów dżemów oraz różnych owoców sezonowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz