Ciasto
25 dag masła
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło posiekać z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, budyń i mąkę ziemniaczaną.
Szybko zarobić i podzielić na dwie kule 1/2 i 2/3 całości. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Większe ciasto rozwałkować na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Piana z białek
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
2 łyżki cytryny
Białka ubić z cukrem pudrem, a na końcu dodać kisiel i delikatnie wymieszać.
Warstwy ciasta - składanie
Na podpieczone ciasto wyłożyć konfiturę porzeczkową (u mnie około 2 szklanek).
Na konfiturę wyłożyć pianę z białek.
Na pianę z białek zetrzeć mniejszą kulkę ciasta.
Dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
Do ciasta można użyć wszystkich rodzajów dżemów oraz różnych owoców sezonowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz