Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Ciasto budyniowo-owocowe



40 herbatników
3 budynie waniliowe bez cukru
5 szklanek mleka
1 szklanka cukru + 5 łyżek cukru
25 dag margaryny
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka


Wykładamy 20 herbatników na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotujemy budyń. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka i rozrabiamy budynie w 1 szklance mleka. Do gotującego się mleka dodajemy 5 łyżek cukru. Po zagotowaniu się mleka wlewamy mieszaninę z budyniem i gotujemy do zgęstnienia.


Gorącą masę wylewamy na herbatniki.


Przykrywamy kolejnymi 20 herbatnikami.


Margarynę, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka rozpuszczamy w garnku w niewysokiej temperaturze i studzimy. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy żółtka. Następnie delikatnie łączymy masę z pianą z jajek i wylewamy na drugą warstwę herbatników.
Układamy owoce, takie jakie lubicie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.


Ciasto jest smaczne i szybko wykonane, czasami przede wszystkim liczy się czas...