Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Muffinki czarno-białe z żurawiną




2 szkl
anki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1-2 łyżeczki kakao
2-3 łyżki żurawin lub innych owoców suszonych

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Ubić białka na sztywno i zmiksować z resztą ciasta. Nakładać do foremek silikonowych około 2/3 całego ciasta i posypać żurawinami.


 Do pozostałej 1/3 ciasta dodać kakao i zmiksować. Nałożyć po około łyżeczce (czubatej) do każdej muffinki.


Upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.


Wyjąć z foremek i polać lukrem z cukru pudru i likieru toffi.