Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Biszkopt żurawinowy





6 jaj
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (naturalnego)
150 ml oleju
20 dag żurawiny

Białka ubić na sztywno z odrobinką soli i z cukrami. Dodać żółtka i olej, a na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać żurawiną i upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza w czasie 30-40 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.




Bardzo lubię lukier wykonany z likieru toffi i cukru pudru. Wykonuje się go bardzo prosto, dodając do 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki likieru i gotowe! Polewam jeszcze ciepłe ciasto! Pycha!