Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Biszkopt z kaszanką według pani Gessler




4 cebule pokrojone w piórka
3-5 dag masła do przesmażenia cebulki
10 dag masła
1 bułka namoczona w mleku
40 dag kaszanki pokrojonej w kostkę
2 jabłka pokrojone w kostkę
10 dag obranych migdałów
10 dag rodzynek
2 duże śmietany
6 jajek
kumin, sól, pieprz, cynamon

Cebulkę przesmażyć na maśle i ostudzić. Masło utrzeć do białości i dodać namoczoną w mleku bułkę (odciśniętą), rozetrzeć.
 Dodać cebulkę, kaszankę pokrojoną w kostkę, jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, obrane migdały, rodzynki namoczone w gorącej wodzie, śmietany wymieszane z 6 żółtkami i ubitą pianę z 6 białek. Dodajemy sól, pieprz, cynamon i kumin. 



Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy, około 50 minut.