2 czubate szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 masła roślinnego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki miodu
Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać resztę składników i dokładnie połączyć. Rozprowadzić na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pieczemy pilnując ciasta i obserwując jego kolor, kiedy stanie się jasnobrązowy wyciągamy go z pieca (około 20-30 minut).
Ciasto jeszcze ciepłe pokroić na około 40 części (8x5).
Polewa:
20 dag masła
3 niepełne szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kakao
1 kieliszek alkoholu
Wszystko razem rozpuścić w garnku (nie gotować!). Na końcu dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Maczać kostki ciasta w czekoladzie, a następnie we wiórkach kokosowych i do lodówki. Ja osobiście uwielbiam jeszcze w jeszcze ciepłej czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz