Szukaj na tym blogu

Paluchy drożdżowe na zimne dni i ciepłe śniadanko


 1/2 kg mąki
3 jajka + 1 jajko do smarowania
5 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 kostka masła (200g)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli 
Drożdże rozprowadzić jogurtem i odczekać 10 minut. dodać pozostałe składniki. Wyrobić dokładnie ręką - 100 razy zagniatając.

Ciasto podzielić na 15-20 kulek.
Kulki dzielić na pół i formować wałki, które należy dowolnie zaplatać, 
 Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozkłóconym jajkiem. Posypać cukrem, albo ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni Celsjusza, przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz