Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Chlebki tureckie

CIASTO
2 czubate szklanki mąki
1/4 dużej (10 dag) kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki śmietany lub jogurtu
2 łyżki oleju
około 1/2-1 szklanki ciepłej wody
 Drożdże wymieszać ze śmietaną i doda resztę składników. Dokładnie wyrobić i podzielić na pięć części. Z każdej uformować podłużny placek. Placki można dodatkowo posmarować ketchupem.
 FARSZ:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
1 papryka
sól, tymianek, 2 ząbki czosnku, ostra papryka

Smażyć na oleju kolejno: cebulę i czosnek, kurczaka, paprykę, pomidory. Farsz musi być gęsty, należy go zredukować poprzez smażenie.
 Nakładać na placki i łączyć brzegami do góry, dokładnie zlepiając.

 Piec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.