Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Szarlotka królewska

 3 szklanki mąki
1 kostka masła 250 g
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru

Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Pierwszą część rozwałkować na dno wyścielonej papierem do pieczenia blachy. Pozostałe kule ciasta schłodzić w zamrażalniku, ale niezbyt długo - ciasto musi dać się zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
1 słoik 900 ml jabłek prażonych
cynamon

Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć prażone jabłka z odrobiną cukru, mogą być ze słoika. Posypać cynamonem.
Na jabłka zetrzeć drugą kulę ciasta.
5 białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki maku (opcjonalnie)

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i odrobiną soli. Dodać mak i wymieszać. Wyłożyć na starte ciasto.
 Na pianę z białek zetrzeć trzecią kulę ciasta.
 Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut.