Kapusta z grzybami i boczkiem
1 kg kapusty cukrowej
2 dag grzybów suszonych
4 dag tłuszczu wytopionego z 20 dag boczku
mała cebula
sól, pieprz
Kapustę obrać z zewnętrznych liści i umyć. Podzielić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Grzyby suszone namoczyć we wrzątku i odstawić na jedną dobę. Namoczone grzyby, ugotować przez około 30 minut. Ostudzić i wycisnąć kapustę. Następnie poszatkować.
Usmażyć drobno pokrojony boczek, cebulkę i poszatkowane grzyby. Dodać usmażony boczek, grzyby i cebulkę do kapusty i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi
15 dag masła
15 dag naturalnego serka śmietankowego
1 jajko
1 czubata szklanka mąki
odrobina soli do smaku
Wszystko razem wyrobić i zmrozić w lodówce przez 1 godzinę.
Rozwałkować ciasto i wycinać nieduże krążki.
Nakładać farsz na krążki i zlepiać brzegi.
Pierogi układać na papierze do pieczenia i na blasze.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i upiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut w termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz