Snickers to jedno z ulubionych ciast mojego starszego syna. Z jednym w te święta już sobie poradził, więc czym prędzej zabrałam się za następne. Studenci muszą przybrać trochę na wadze, aby mieli z czego chudnąć w czasie sesji zimowej. Tym razem wybrałam ciasto z kajmakiem. Dzisiaj nie ma z nim problemu, ale kiedyś gotowało się puszkę przez trzy godziny, aby uzyskać słodką masę.
Ciasto
4 szklanki mąki
20 dag masła
2 łyżeczki sody
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
2 jajka + 2 żółtka
Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na trzy równe części. Dwie rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Trzecią część upiec wraz z polewą orzechową.
Polewa orzechowa
1/2 kostki masła
20 dag posiekanych orzechów
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
Wszystko razem usmażyć i wylać na trzecią część ciasta. Upiec tak, jak dwie pozostałe.
Krem budyniowy
1 budyń waniliowy bez cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
Ugotować szklankę mleka, do gotującego się dodać budyń rozmieszany z mlekiem zimnym i cukrem.
Kajmak
Jeśli nie mamy gotowego, musimy przez trzy godziny gotować puszkę z mlekiem słodzonym skondensowanym.
Składanie ciasta
ciasto - masa budyniowa - ciasto - kajmak - ciasto z polewą orzechową
Ciasto powinno poleżakować przez całą noc, wtedy będzie rozpływać się w ustach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz