Pomarańczowe Fale Dunaju
2 szkl. mąki (niepełne)
20 dag margaryny
4 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/4 szkl. mleka
2 szkl. cukru pudru
4 pomarańcze
200 ml śmietany 30%
1/2 kg mielonego sera białego
1 łyżka żelatyny
galaretka cytrynowa
1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Żółtka utrzeć z masłem i 3/4 szkl. cukru pudru.
3. Białka ubić z 2/4 szkl. cukru pudru i dodać do utartej z żółtek masy.Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć i 2/3 ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 ciasta dodać kakao i mleko, wymieszać i wyłożyć na ciasto białe.
4. Obrać 3 pomarańcze i rozdzielić na cząstki. Następnie każdą cząstkę obrać z białej skórki. poukładać na cieście
5. Upiec w Piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 45 minut.
6. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić.
7. Śmietanę ubić z 3/4 szkl. cukru pudru i dodać do sera białego. Wyłożyć na upieczone, wystudzone ciasto.
8. Kiedy ser stężeje ułożyć na wierzchu półplasterki obranej, okrojonej z białej skórki pomarańczy.
9. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Polecam ciasto jest puszyste i pięknie pachnie pomarańczami. Takie ciasto cudownie zastąpi ciastka ze sklepu.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz