Szukaj na tym blogu

Murzynek idealny na jesienne wieczory

Troszeczkę mnie minęło..., przeglądam znajome blogi i widzę, że jest tutaj miło i pięknie, jak zwykle. Zatęskniłam, wróciłam i kontynuuję :)))
Murzynek idealny  
z kucharskiego notesu mojej mamy

1 margaryna Kasia
2 niepełne szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
Rozpuścić, podgrzewając, ale nie zagotować! Ostudzić, odlać pół szklanki czekoladowego płynu (będzie do polania gotowego ciasta) i dodać:
2 szklanki mąki
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
5 żółtek
olejek rumowy
5 ubitych z odrobiną soli białek
Białka dodać, delikatnie mieszając.

Wylać na okrągłą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 40-50 minut.
Ciasto pięknie wyrasta i jest idealne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz