20 dag masła
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olejek rumowy (1/2 łyżeczki)
kakao do zamaczania dzióbka od butelki
Wszystko razem dokładnie wyrobić, odrywać po kawałku ciasta, wielkości orzecha włoskiego i formować kulkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy nóżkę za pomocą gwintu od butelki, włożonego uprzednio w kakao. Zwyczajnie wciskamy gwint w kulkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i przez około 15 minut.
Przepis znalazłam w setnym numerze "Przyślij przepis" i sprawdził się. Ciastka wyglądają tak, że dzieciom początkowo wydawało się, że częstowałam je prawdziwymi pieczarkami. Uśmiech pojawił
się dopiero później.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz