Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Murzynek z alkoholem



 2 szklanki mąki
4 jajka
25 dag masła
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
kieliszek spirytusu
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Masło zagotować z kakao, cukrem i wodą. Odlać 1/2 szklanki polewy na później do polania gotowego ciasta, a resztę ostudzić i przelać do dużej miski. Następnie dodać do miski przesianą mąkę i proszek do pieczenia, żółtka i spirytus. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć. Wylać ciasto na okrągłą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Ostudzić w blaszce i polać polewą odstawioną w szklance.