GULASZ SEKLERSKI
1 kg łopatki
0,5 kg kapusty kiszonej
3 łyżki smalcu
cebula
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2-3 łyżeczki mąki
2 łyżki słodkiej papryki
papryka ostra
sól, pieprz, odrobina cukru
Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu w rondlu, dodać poszatkowaną cebulę i przyprawy.
Gdy mięso zarumieni się dodać szklankę wody i kapustę kiszoną, którą wcześniej należy pokroić.
Gdy kapusta już się poddusi i będzie miękka, dodać śmietanę rozrobioną z mąką. Poddusić jeszcze przez 10-15 minut.
Gulasz seklerski, to inaczej gulasz po węgiersku w wydaniu polskim. Super alternatywa dla bigosu. Robi się go znacznie szybciej,a słodka papryka nadaje mu fantastyczny aromat. Podczas odgrzewania, jak każda kapusta, zyskuje na smaku.
Polecam!