Szukaj na tym blogu

Orzechowo-czekoladowe zawijasy

Ciasto

1 szklanka mleka
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
5 dag drożdży
10 dag masła
1 jajko
50 dag mąki

Posypka

20-25 dag masła
czekolada
5-10 dag orzechów włoskich zmielonych grubo

Drożdże rozpuścić w mleku i dodać resztę składników. Dobrze wyrobić ciasto drożdżowe. Rozwałkować na stolnicy na długi i średnio szeroki pas. Roztopić masło i posmarować nim ciasto (pozostawić trochę do posmarowania wierzchu ciastek przed pieczeniem). Posypać orzechami oraz startą czekoladą. Zwinąć w ciasny rulon i pokroić na szerokość wysokości silikonowych foremek na muffinki. Upakować je w formach i posmarować resztą roztopionego masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180*C) i piec przez około 20-25 minut. Z tej proporcji wychodzi około 22 sztuki. Po upieczeniu można posmarować zawijaski lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz