Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Brioszki z konfiturą jagodową

10 dag masła
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
2-3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1/2 kg mąki

Masło rozpuścić w ciepłym mleku i dodać drożdże. Dokładnie wymieszać i dodać resztę składników. Wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić na 20 minut, aż wyrośnie. Podzielić ciasto na dwa kawałki (1/3 i 2/3). Większą kulę podzielić na 12 kulek i wypełnić nimi 12 foremek. Mniejszą kulę podzielić na 12 kulek. W cieście znajdującym się w foremkach zrobić wgłębienia i wypełnić je konfiturą. Na konfiturze poukładać mniejsze kulki. posmarować całość żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.