30 kwiatostanów czarnego bzu
4 dag kwasku cytrynowego
1 litr wody
2 kg cukru
Kwiaty i owoce czarnego bzu są trujące. Zawierają sambunigrynę, która po zjedzeniu zamienia się w organizmie na cyjanowodór. Wystarczy jednak przetworzyć kwiaty i owoce w gorącej wodzie i nasz szkodliwy szkodnik ulega rozpadowi, pozostawiając lecznicze napary, soki i wywary.
Kwiaty i owoce czarnego bzu są trujące. Zawierają sambunigrynę, która po zjedzeniu zamienia się w organizmie na cyjanowodór. Wystarczy jednak przetworzyć kwiaty i owoce w gorącej wodzie i nasz szkodliwy szkodnik ulega rozpadowi, pozostawiając lecznicze napary, soki i wywary.
Kwiaty obrać z gałązek i wsypać do garnka.
Zagotować wodę i zalać kwiaty wrzątkiem.
Dosypać kwasek cytrynowy.
Odstawić na 48 godzin.
Po 48 godzinach zagotować, wsypać cukier i wlać do słoiczków.
Pasteryzować około 10 minut.
Ten syrop stosuje się podczas gorączki, towarzyszącej przeziębieniu, jako lek napotny. Dobrze działa w zapaleniu gardła. Uszczelnia naczynia włosowate. Jak widzicie same korzyści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz