Google+ Followers

Szukaj na tym blogu

Murzynek z jabłkami i żurawiną

1 szklanka wody
1 masło roślinne
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jabłek
10 dag żurawiny suszonej słodkiej
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i napełnić żurawiną.
 Odwrócić wydrążeniem do dołu i poukładać w dużej tortownicy.
Masło, cukier, kakao i wodę zagotować i ostudzić. Jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, żółtka zmiksować z czekoladową masą i mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać pianę z białek i polać ułożone w tortownicy jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Pozostawić w piekarniku jeszcze przez 10 minut.