Szukaj na tym blogu

Muffinki z krówkami - delikatne i puszyste



(16 sztuk)

2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
200 ml śmietany
20 dag krówek (około 13 sztuk)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


W jednej misce połączyć jajka, śmietanę i olej. W drugiej dokładnie wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Mokre składniki wlewać do suchych i dokładnie wymieszać. Nakładać po jednej pełnej łyżeczce ciasta, na środku kłaść połówkę krówki i dopełniać do 3/4 wysokości silikonowych foremek.  


Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Polewa

5 krówek
 1 łyżka prawdziwego masła
2 łyżki mleka

Wszystko rozpuścić w garnuszku i polewać ostudzone muffinki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz